Tajne naslova prvaka Joan Mir-a

Tajne naslova prvaka Joan Mir-a
Tajne naslova prvaka Joan Mir-a

Dvostruki naslov svjetskog prvaka, 80 %-tno izmjenjeni motocikl, dečko koji osjeća motocikl kao malo tko drugi i koči tako da se svi čude. Više na linku..

Prošlo je mjesec dana od fantastične sezone Moto GP-a koju je novi svjetski prvak Joan Mir okrunio kao pobjednik, a Suzuki Team Ecstar kao timski pobjednici i to nakon 20 godina posta.

Iako ima samo 23 godine, Mir je u 2020. ušao potpomognut obiljem iskustva i mudrosti od strane šefa veteranske momčadi, Frankieja Carchedija. Frankie je jedan od najvažnijih članova bliskog tima kojeg je šef Davide Brivio izgradio oko svoje nove superzvijezde. Polubritanac, polutalijan, Frankie se na mjestu inženjera pridružio Suzukiju zajedno s Mirom krajem 2018. godine - i donio bogato iskustvo prikupljeno kroz dugu karijeru u britanskom Superbikeu (BSB), svjetskom Superbikeu (WSB) i MotoGP-u.

Frankie i Joan
Carchedi je od prvog dana bio uvjeren da je u Miru vidio nešto posebno čim je očitao prve podatke telemetrije, ali je izabrao strpljiv i nježan pristup dok oboje ne upoznaju krajnje granice GSX-RR-a.
“Naš pristup je bio vrlo sličan mnogim drugima s kojima sam surađivao, s jednom godinom učenja i drugom godinom, u kojoj ulažete sve što imate te pokušate dominirati. Ovo je drugačiji motocikl i drukčije prvenstvo, ali je mentalitet isti kakav sam imao s Gregom Lavillom i Leonom Camierom.

''Ovogodišnji napredak je možda veći nego što ljudi zamišljaju, ali to nije bio samo jednogodišnji rezultat. Imamo dvogodišnji plan i stvarno smo Joanu dali šest mjeseci prošle godine, u osnovi vozeći se na istom motoru, a zatim smo mijenali postavke vikend po vikend kako bi mogao razumjeti što sve ovaj motocikl može. I sa moje strane, jer nisam imao iskustva s vožnjom bicikla, pa sam želio vidjeti što on zapravo može.
Tada smo počeli mijenjati Mir-ovo težište na motoru, jer se nije požalio niti jednom, a tada bi nešto pokušao i osjećaj je bio "whoa". Dakle govorimo o dvoznamenkastim brojevima u pogledu položaja vozača, od visine sjedala preko upravljača do nožnih pedala."

"Cijelu prošlu godinu koristili smo za pronalaženje optimalne postavke. Ako pogledate naš motocikl nije sve plavo - stvari se i dalje mijenjaju! Za tu krivulju učenja zaslužan je dobrim dijelom svjetski prvak u Superbikeu 2014. i iskusni test vozač Sylvain Guintoli.''
Obzirom da je Guintoli mogao pomoći tvornici da poboljša motocikl, povratne informacije koje je dao, a za koje Carchedi kaže da su jezivo slične Mir-ovim, učinilo je da ovo partnerstvo rezultira glatkim napretkom.

''Odatle smo tek malo po malo razvijali motocikl. Uspjeli smo usporediti ‘novi’ motocikl koji smo ovdje testirali prije 12 mjeseci s onim koji imamo sada, i vjerojatno je 80% drugačiji. Često su Mir-ovi komentari vrlo slični Sylvainovim, čak do te mjere da će osjetiti istu stvar u 4. ili 8. zavoju na određenoj stazi. To je prilično nevjerojatno, a to znači da smo dobili savršenog testnog vozača.''

U kombinaciji s Mir-ovim nevjerojatnim talentom (više o tome kasnije), ali i nečim što ne posjeduje svaki vozač - izoštrenim intelektom - znači da je novi prvak snažna sila kada je u pitanju ne samo razvoj, već i usavršavanje vještina vozača. S njim je često: "dobar policajac, loš policajac", prema riječima šefa njegovog tima.

Kada želi apsolutno uništiti gumu u dva kruga, nema sumnje da on ima te mogućnosti
Mi smo mu to i dopustili početkom prošle godine. Ali onda smo ga počeli učiti kako da upravlja aspektima motcikla, poput upravljanja prednjom i stražnjom gumom. Ni u jednom trenutku ga nismo pokušali promijeniti, samo smo mu dali dovoljno streljiva za oružje koje ima. Neprestano smo radili na svakom pojedinom zavoju u svakoj sesiji i to do perfekcije i nastavili na početku ove godine, sve dok nije postalo kristalno jasno da on savršeno kontrolira ono što radi.

Jedini zavoj ove godine za kojeg smo rekli da mora pronaći još malo kontrole bio je zavoj 3 u Barceloni - i u jednoj sesiji je to popravio. S gledišta šefa posade, ponekad morate biti oprezni s vrlo mladim i vrlo iskusnim vozačima. Možda nikad neće moći napraviti zavoj onako kako vi želite, jer su to cijeli život radili drukčije, ali Miru jednom kažete, a on to učini sljedeći krug.

Ono što on ima je zaista nešto vrlo posebno. Očito je izuzetno nadaren za motocikl. Pitajte bilo koga protiv koga se utrkivao što Mira čini posebnim i oni će vam reći da je to način na koji koči. Pitajte ljude unutar Suzukija s pristupom njegovoj telemetriji, uključujući šefa posade i testnog vozača Guintolija, što ga čini uistinu posebnim i brzo će Vam priznati da oni ne mogu vjerovati što je sve Mir sposoban učiniti na stazi.
Postoje određeni aspekti telemetrije koji Vam otkrivaju mnogo toga od prvog kontakta s motociklom i nama su upravo to i pokazali", priznaje Carchedi.

Mir može pronaći limit pneumatika i onda se u osnovi poigrati kočnicama do te mjere da malo prijeđe taj limit
"Teško je ne ulaziti u detalje, ali to je način na koji on može kočiti, kako zaustavlja motocikl. Ne mora imati savršene postavke i nije važno ima li motocikl manje ili više "grip-a", Mir je taj koji može napraviti razliku. Gume svake godine sve više drže stazu i sve u mekše, tako da ste ograničeni koliko zapravo možete zaustaviti motocikl. Ali on može pronaći limit do koje guma drži i onda se u osnovi poigrati kočnicama do te mjere da malo prijeđe taj limit. Ne radi se o lakšem pritisku kod kočenja, već o talentu, a isto vrijedi s prednjim i stražnjim dijelom motocikla. Nevjerojatno je i zasigurno je to njegova snaga. Za mladog vozača jako dobro osjeća motocikl, a brzina lako dolazi zahvaljujući njegovom talentu, stilu, temperamentu i inteligenciji. Istodobno to olakšava posao momčadi da iz njega izvuče najbolje."

Kako biti najbrži tijekom cijele utrke
Ne treba trošiti svaku minutu na stazi gurajući se na vrh poretka. Carchedi je umjesto toga uspio surađivati ​​sa svojim novim prvakom na usavršavanju ukupnog Suzukijevog paketa u paket koji možda neće biti najbrži u subotu popodne, ali je gotovo nedodirljiv u završnim krugovima utrke.
"Mir zna što želi postići i znam što je cilj i tako surađujemo. Ne gledamo vremenske liste, koncentriramo se na njegove osjećaje na motociklu. Postoje trenuci kada smo možda bili deveti na ekranu, ali to je čisto zato što smo od jutra koristili staru gumu. Ne pokušavamo biti prvi u svakoj sesiji. Ono što želimo postići je da na kraju utrke ima više od svih ostalih i sam zna je li mu ono što smo učinili dalo takav osjećaj."

I dok su se kvalifikacije ove godine smatrale Suzukijevom slabošću, Carchedi želi istaknuti da, iako još uvijek nije dosljedan predvodnik u ritmu s jednim krugom, brzo se poboljšava. Smatra da su lošije kvalifikacije dijelom karakteristika Mir-ovog stila "Nedjeljni čovjek", a dijelom zbog prevrtljivog kalendara 2020. zahvaljujući COVID-19, te se nada da će povratak u normalu 2021. poboljšati njihove kvalifikacije.

"Imamo određene aspekte na kojima radimo: prednja guma, stražnja guma, šasija, motor, elektronika, utrke i kvalifikacije.. Zapravo se osjećamo kao da smo napravili veliki iskorak u kvalifikacijama. Mi smo jedna od rijetkih momčadi koja je svakog vikenda išla ravno u Q2, a prošle godine ne znam jesmo li to radili u pola utrka. Možete to tako gledati i napredovali smo, ali imamo i ciljeve. Kad bih rekao da je cilj pole pozicija, bio bih nerealan. Ali imali smo startova iz trećeg i četvrtog reda, tako da nam je cilj drugi startni red. Kad u tome budemo dosljedni, pokušat ćemo dalje.
To je konstantan posao, ali težak zbog kalendara ove godine. S prognozom i vremenom, mnoga jutra su bila bezvrijedna za utrku, tako da nam je ostajao FP2 da se pripremimo za svoju utrku. Da, možete baciti gomilu novih guma na FP2 i pokušati poboljšati vrijeme kruga, ali 45 minuta nije dugo i jako se trudimo za utrku."

Unatoč svemu tome, Carchedi priznaje da početni cilj 2020., tek u drugoj Mirovoj godini u premier klasi, možda nije bio baš toliko visok koliko su postigli. Dobro upućen u upravljanje očekivanjima nakon duge karijere radeći s mnoštvom vozača, čak i Carchedi priznaje da je 2020. bila nešto posebno.

"Imao sam vrlo sreće s vozačima s kojima sam surađivao, pobijedivši u BSB-u i WSB-u, i sve ima limit onoga što možete postići. Na primjer, Karel Abraham jedan je od najskromnijih vozača s kojima sam ikad surađivao, a zajedno smo bili u prvom redu u Argentini 2017. godine, kvalificirali smo se bolje nego s Joan-om. Ali dolaskom u Suzuki, pridruživanjem tvorničkom timu i radom s Joan-om, naša je meta bila vrlo različita.''

''Nije da nismo pomišljali o naslovu, jer ako razgovarate s pola MotoGP-a prije nego što se kotač okrene, svi će vam reći da su najbolji i nitko neće reći da žele biti među prva tri, osim ako nisu možda novaci u MotoGP sezoni. Mir je jedan od 10 vozača koji su ušli u ovu godinu misleći da postoji prilika, ali o tome nismo razmišljali nakon prva tri kola, kada smo zaostajali 50 bodova!"

Napisao: Simon Patterson
Race.com